STOPPEN MET ROKEN BEGELEIDING praktijkgerichte opleidingen voor professionals
Momentum Training & Coaching
 

Module 3 Grenzen & Mogelijkheden van de professional

Speciaal voor de ervaren professional is deze module ontwikkeld. U heeft inmiddels ervaring met de brede doelgroep en met lastiger gesprekken. Wanneer u de Momentum Training module 1 & 2 of de Stimedic Basis of Intensief heeft gevolgd, beschikt u over basiskennis en vaardigheden om mensen die stoppen met roken goed te kunnen begeleiden. Nu u deze kennis en vaardigheden in de praktijk brengt, heeft u wellicht vragen die vérder gaan.

Elke professional heeft in zijn dagelijks werk te maken met ‘lastige cliënten’, maar niet iedereen vindt dezelfde mensen lastig om mee te werken. Welke aspecten zijn het voor u die iemand een ‘lastige cliënt’ maken? Waar liggen uw grenzen als professional, welke invloed heeft u en welke handvatten kan Motiverende gespreksvoering hierin bieden? Zijn er meer mogelijkheden om te motiveren?

Ook komt de rol van emoties uitgebreid aan bod. Een belangrijke reden van terugval bij roken is ‘emotie’. Zo'n cliënt is verdrietig, boos, bang, chagrijnig....en zegt: ‘Ik ken mezelf niet meer terug!’ 
Waarom komt dit soort emoties naar boven bij stoppen met roken?
Hoort het wel of niet tot uw taak als professional om hier op in te gaan?
U neemt een "kijkje in het brein" en krijgt meer inzicht in de invloed van roken én stoppen met roken op emoties.

Tijdens deze dag gaat u actief aan de slag met het vergroten van uw professionele vaardigheden. Daarbij neemt u voorbeelden uit uw eigen praktijk uitgebreid onder de loep.

Leerdoelen Module 3
Na het volgen van deze module:
- heeft u zicht op de invloed van uw rol als professional op het proces van begeleiden van cliënten die willen stoppen met roken. Het zijn niet alleen uw professionele vaardigheden, maar bijv. ook uw gedachten over cliënten die het proces beïnvloeden;
- heeft u uw scala aan vormen van motiveren vergroot;
- heeft u kennis van de invloed van het brein en het overlevingssysteem op roken en stoppen met roken;
- bent u in staat uw eigen leerdoelen bij te stellen en u te blijven ontwikkelen als professional

Voor wie
Deze module is bedoeld voor professionals die zich verder willen verdiepen in de begeleiding bij het stoppen met roken: POH-ers, huisartsen, (specialistisch) verpleegkundigen, coaches, persoonlijk begeleiders GGZ. Om mee te kunnen doen heeft u de Momentum Training Module 1 of 2 of de Stimedic Basis of Intensief gevolgd. Bij het Kwaliteitsregister Stop met roken wordt accreditatie aangevraagd.

Werkwijze
Bij deze module wordt gebruikt gemaakt van verschillende actieve werkvormen. Tijdens plenaire bijdragen worden theoretische onderwerpen afgewisseld met oefeningen, casuïstiekbespreking en rollenspellen. Door het gebruik van uw eigen casuïstiek en voorbeelden uit uw dagelijkse praktijk verhoogt u uw leerervaring.


Toelating: HBO- werk & denkniveau

Docenten
Agenda
Direct inschrijven