STOPPEN MET ROKEN PRAKTIJKGERICHTE (NA)SCHOLINGEN
Stoppen met roken
 

Bewust Onbewust

107.JPG

Bewust-Onbewust
Als je aan mensen vraagt waar ze goed in zijn weten ze vaak niet zo 1,2,3 een antwoord te geven. Het is vaak zo dat we de dingen waar we goed in zijn zo vanzelfsprekend doen dat we het ons eigenlijk niet meer bewust zijn. We weten niet dat we iets goed kunnen, we doen het gewoon, we zijn onbewust bekwaam.

Door vragen of opmerkingen van anderen wordt het naar ons bewustzijn gebracht. We worden het ons bewust. Dit geldt vaak ook voor onze gewoontes en ons gedrag.

Comfortzone
Alleen doen waar je goed in bent houdt je in de comfortzone, daar waar het lekker comfortabel is. Er zit echter een addertje onder het gras, je bent soms ook goed (onbewust bekwaam) in dingen die je niet meer wilt, waar je niet meer zo blij mee bent. Om die te veranderen moet je uit de comfortzone, je voelt je altijd oncomfortabel buiten de comfortzone. Om te ontwikkelen moet je er buiten tot het moment dat je het geleerde onbewust bekwaam bent geworden, dan gaat het weer vanzelf.

Je bewuste deel is ongeveer 10% en je onbewuste deel 90%, dat is nogal een verschil. Het onderbewuste houdt zich vooral bezig met overleven, ademhalen, bloed rondpompen, etc. Maar ook overleven in de wereld en je beschermen tegen dreigend gevaar.

Pijn & Plezier
Alles wat we in ons leven doen wordt gestuurd door 2 fundamentele behoeften:

1. De behoefte om pijn te vermijden
2. De behoefte om plezier te hebben

1. Pijn = gevaar, negatief
Ons brein (onderbewuste) is ingesteld op het vermijden van pijn, zo worden we beschermd tegen gevaar. Gevaar moet vermeden worden als overlevingsstrategie. Anders lopen we letterlijk het risico om dood te gaan.

2. Plezier = positief
Daarnaast gaat het brein ook voor de korte termijn beloning, snel resultaat, snelle bevrediging, i.p.v. voordelen op de lange termijn, waar eerst pijn voor geleden moet worden, zoals het veranderen van een ongewenste gewoonte.

Als er een keuze wordt gemaakt tussen pijn en plezier gaat het brein niet voor plezier, maar voor het vermijden van pijn. Overleven is immers het doel. Deze processen gebeuren onbewust.

Buiten de comfortzone is het oncomfortabel, dat is pijn voor het brein, daar wil het onbewuste brein je voor beschermen, weg van pijn. Dat maakt veranderen zo moeilijk, je moet tegen je overlevingssysteem werken. De comfortzone is wel comfortabel maar niet altijd goed voor je, slechte gewoontes zoals roken en drinken horen ook in de comfortzone, daar heeft het brein plezier aan verbonden.

Veranderen
Om te veranderen moeten we dat waar we onbewust pijn en plezier aan verbinden bewust maken en veranderen. We moeten ons bewust worden van:
- Hoe het niet veranderen van ons gedrag uiteindelijk meer pijn zal brengen dan het wel veranderen.
- Hoe het veranderen van ons gedrag al vrij snel meetbaar plezier brengt als beloning.

 

 Terug
Geplaatst: 30-06-2014 15:55:33

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier