Grenzen & Mogelijkheden als stoppen met roken professional
Speciaal voor de ervaren professional is deze module ontwikkeld. Je hebt inmiddels ervaring met de brede doelgroep en met lastige gesprekken. Wanneer je module 1 & 2 hebt gevolgd, beschik je over basiskennis en vaardigheden om mensen die stoppen met roken goed te kunnen begeleiden. Nu je deze kennis en vaardigheden in de praktijk brengt, heb je wellicht vragen die vérder gaan.
Elke professional heeft in zijn dagelijks werk te maken met ‘lastige cliënten’, maar niet iedereen vindt dezelfde mensen lastig om mee te werken. Welke aspecten zijn het voor jou die iemand een ‘lastige cliënt’ maken? Waar liggen jouw grenzen als professional, welke invloed heb jij en welke handvatten kan Motiverende gespreksvoering hierin bieden? Zijn er meer mogelijkheden om te motiveren?
Ook komt de rol van emoties uitgebreid aan bod. Een belangrijke reden van terugval bij roken is ‘emotie’. Zo'n cliënt is verdrietig, boos, bang, chagrijnig....en zegt: ‘Ik ken mezelf niet meer terug!’
Waarom komt dit soort emoties naar boven bij stoppen met roken?
Hoort het wel of niet tot je taak als professional om hier op in te gaan?
Je neemt een "kijkje in het brein" en krijgt meer inzicht in de invloed van roken én stoppen met roken op emoties.
Tijdens deze dag ga je actief aan de slag met het vergroten van je professionele vaardigheden. Daarbij neem je voorbeelden uit je eigen praktijk uitgebreid onder de loep.
Leerdoelen Module 3
Na het volgen van deze module:
- heb je zicht op de invloed van jouw rol als professional op het proces van begeleiden van cliënten die willen stoppen met roken. Het zijn niet alleen jouw professionele vaardigheden, maar bijv. ook gedachten over cliënten die het proces beïnvloeden;
- heb je je scala aan vormen van motiveren vergroot;
- heb je kennis van de invloed van het brein en het overlevingssysteem op roken en stoppen met roken;
- ben je in staat je eigen leerdoelen bij te stellen en je te blijven ontwikkelen als professional
Voor wie
Deze module is bedoeld voor professionals die zich verder willen verdiepen in de begeleiding bij het stoppen met roken: POH-ers, huisartsen, (specialistisch) verpleegkundigen, coaches, persoonlijk begeleiders GGZ. Om mee te kunnen doen heb je Module 1 & 2 of de Stimedic Basis & Intensief gevolgd.
Werkwijze
Bij deze module wordt gebruikt gemaakt van verschillende actieve werkvormen. Tijdens plenaire bijdragen worden theoretische onderwerpen afgewisseld met oefeningen, casuïstiekbespreking en rollenspellen. Door het gebruik van je eigen casuïstiek en voorbeelden uit de dagelijkse praktijk verhoogt je je leerervaring.
Toelating: HBO- werk & denkniveau
Accreditatie Kwaliteitsregister Stop met Roken: 6 punten
Zorggroep vraagt deze meestal zelf aan, bel even voor overleg
Docenten
Agenda
Direct inschrijven